لینوکس و من

۵ مطلب در دی ۱۳۹۴ ثبت شده است

انتقال اندروید از جنی موشن ویندوز به لینوکس

در این پست، نحوه ی انتقال اندروید موجود در جنی موشن ویندوز رو به جنی موشن نصب شده روی لینوکس بررسی میکنیم.  به دلیل استفاده از عکس های متعدد ، اموزش به صورت فایل PDF ساخته شده که میتونید دانلود کنید و استفاده کنید.

پ.ن: این مطلب توسط یکی از خواننده های وبلاگ لینوکس و من، فرهاد، نوشته شده که به ما پیام زده بود تا مطلب خوبش رو در وبلاگ قرار بدیم.

استفاده از گرافیک nvidia در لینوکس

یکی از سوالاتی که همیشه ذهن من رو درگیر خودش میکرد این بود که چرا من 2 تا پردازشگر گرافیکی روی لپتاپم دارم اما فقط میتونم از پردازشگر اینتل استفاده کنم و این که اصلا چطور میشه بین این دوتا سویچ کرد؟! تااین که نشستم ته و توی قضیه رو در آوردم.

داشتن دو پردازشگر گرافیکی در کنار هم نتیجه تکنولوژیه به نام ٬آپتیموس٬ که شرکت nvidia اون رو توسعه میده و فلسفه اصلیش هم اینه که روی لپتاپ ها 2 تا پردازشگر داشته باشیم که یکی ضعیف‌تر و کم مصرف‌تر باشه و یک پردازشگر قوی (پرمصرف) برای پردازش‌های بزرگتر. این کار باعث میشه که لپتاپ دیرتر شارژش رو در شرایط عادی از دست بده و اگر یک پردازش بزرگ داشتید یک پردازشگر پرقدرت برای انجامش داشته باشد.

توی ویندوز همه این کارا خیلی راحت انجام میشه.(و از حق نگذریم در این زمینه خیلی خوب کار میکنه) اما توی لینوکس این کار خیلی باحال‌تره یعنی من میتونم به راحتی کامند بزنم و یک برنامه رو با پردازشگر nvidia اجرا کنم یا این که بذارم با همون intel اجرا بشه.

معمولا وقتی که روی یک لپتاپ با تکنولوژی اپتیموس لینوکس نصب میکنید اکثر توزیع ها درایور های intel رو نصب و از اون استفاده میکنند و پردازشگر nvidia (قویتره!) رو میذارن خاک بخوره! ولی خب قطعا راه هایی وجود داره برای استفاده از این نیروی خفته!

1- بعضی لپتاپ ها توی BIOS این امکان رو دارن که بین گرافیک ها سویچ کنید. یعنی یکی رو خاموش کنید یا هر دو رو فعال کنید. یعنی کافیه پردازشگر intel رو غیرفعال کنید وسیستم رو بوت کنید تا کل سیستم از nvidia استفاده کنه. خب این کار مشکلات خودش رو داره . اولا، این کار لپتاپ رو پرمصرف میکنه و مشکل دوم این که بعضی مادربودها توی بایوس چنین امکانی رو ندارن ( اینو میگم چون روی لپتاپ خودم اینجوری بود....یا شاید من پیداش نکردم)
2- استفاده از درایور رسمی nvidia که چند تا مشکل داره. اولا که اجازه نمیده درست و حسابی بین GPU ها سوییچ کنید، دوما درایورش ( معادل فارسی درایور چیه؟!‌ راننده!!) یک درایور بسته است ... خودتون میدونید دیگه ( سوما ... اعتراف میکنم که دلیل اصلی که از این روش استفاده نمی‌کنم اینه که نتونستم کانفیگش کنم... یعنی با کانفیک xorg به مشکل خوردم و بعد از دو روز تلاش ولش کردم... شاید بعدا یک پست درباره این روش گذاشتم )
3- استفاده از درایور بازمتن nouveau که امکان سویچ کردن رو میده اما بازم چند مشکل داره . اولا نسبت به درایور رسمی nvidia عملکرد ضعبف‌تری داره ، دوما هیچ امکان و تنظیماتی برای صرفه‌جوبی در مصرف انرژی نداره.(من که کلا سمتش نرفتم... اگر کسی تجربه‌ای داره خوشحال میشم اگر کامنت کنه)
4- اما روش چهارم استفاده از زنبور‌عسل ( کلا چیز مفیدیه...آفرین بهش!) یک جواب بازمتن به تمام نیازهای لینوکسی هایی که میخوان از تمام نیروهای نهفته در سخت‌افزار لپتاپـشون استفاده کنند!

*چون مطلب داره طولانی میشه توضیحات درباره این روش رو در ادامه مطلب قرار دادم

ایجاد فضای swap بدون پارتیشن بندی مجدد هارد درایو


swap فضایی روی هارد درایو که سیستم عامل لینوکس در صورتی که کل فضای رم پر بشه برای جلوگیری از کرش سیستم از اون استفاده میکنه. و مقداری از اطلاعاتی که قرار بود روی رم باشه رو روی اون نگه داری میکنه. قطعا اولین چیزی که به ‌‌ذهن میرسه اینه که این کار باعث کند شدن سیستم عامل میشه. اما اگر کمی دقت کنید کند شدن سیستم خیلی بهتر از اینه که سیستم کرش کنه و احتمالا شما مقداری از اطلاعات رو از دست بدید. در حالت کلی بهتره که swap کاملا خالی باشه مخصوصا اگر روی سرور باشه. با توجه به این که swap رو یا با فرمت و یا با ریبوت باید خالی کرد ، در نتیجه بهتره هر از مدتی چک کنید ببینید چیزی واردش شده یا نه. اگر swap شما استفاده شده بود اساسا به این معنیه که برای مدتی رم شما پر شده بوده و مقداری از اطلاعات رو به swap منتقل کرده . این اتفاق میتونه با اجرای نرم‌افزارهای سنگین رخ بده. مثلا استفاده از ماشین های مجازی. اگر این swap شما مرتبا پر میشه این به این معنیه که مقدار رم شما برای کاری که انجام میدید کافی نیست و بهتره رم جدید تهیه کنید.

اما اگر شما لینوکس رو نصب کردید و فضای swap برای سیستم عامل تعریف نکردید. 2 راه دارید برای ساخت این فضا:
1- از یک دیسک زنده استفاده کنید ،سیستم رو با اون بوت کنید و بعد از اون یکی از پارتیشن هارو تغییر حجم بدید و یک پارتیشن جدید برای swap بسازید.
2- از یک فایل به عنوان swap استفاده کنید!

در این جا من روش دوم رو توضیح میدم.
اول یک فایل به کمک دستور dd درست میکنیم. حجم این فایل بهتره 2 برابر حجم رم و کمتر از 8 گیگ باشه. یعنی اگر 2 گیگ رم دارید این فایل رو به اندازه 4 گیگ درست کنید ولی اگر رم شما 16 گیگه اون رو به اندازه 8 گیگ درست کنید. من شک دارم اگر 8 گیگ از اطلاعاتی که قرار بوده روی رم نوشته بشه رو روی هارد قرار بدیم سیستم اصلا بتونه کارا کنه!

 dd if=/dev/zero of=/swap.img bs=1024 count=<اندازه فایل به کیلو بایت>

بعد فایل رو به عنوان swap فرمت می کنیم. ( از این دستور میشه برای خالی کردن swap هم استفاده کرد. البته قبل از اون باید swap رو غیر فعال کنید. و جلوی دستور آدرس پارتیشن رو به صورت /dev/sdX وارد کنید
 mkswap /swap.img

بعد از اون کافیه فایل رو به عنوان swap به سیستم عامل معرفی کنیم
 swapon /swap.img


برای غیر فعال کردنش هم کافیه دستور زیر رو وارد کنید
 swapoff -a

پ.ن:
1- تمام دستورات بالا باید با دسترسی روت اجرا بشه
2- این اولین پست من توی این وبلاگ بود. امیدوارم رضایت شمارو جلب کرده باشم.

افزودن Album Cover به فایل mp3

امروز یه فایل از یوتیوب گرفتم و تبدیل به mp3ش کردم با این کد

 ffmpeg -i  فایل مورد نظر out.mp3

بعد برای اضافه کردن کاور آلبوم به فایل mp3 از دستور زیر

 lame --ti /path/to/file.jpg audio.mp3

یک فونت خوب، فونت وزیر

فونت های فارسی خیلی زیاد هستن که مصارف متعددی دارند. اما در وب فارسی معمولا از فونت های تاهما، یکان، ایران سنس و امثالهم استفاده میشه. اما به تازگی فونتی به نام Vazir یا وزیر پیدا کردم (توی انجمن های فارسی آرچ لینوکس ازش استفاده شد) و شیفته و دلباخته ی این فونت شدم.نکته ی مهمش در کنار زیبا و ساده بودنش اینه که اوپن سورس هست و در Github قرار گرفته. از این جهت خواستم معرفیش کنم تا در گسترش این فونت دلنشین و اوپن‌سورس کمک کرده باشم.شما میتونید با استفاده از این فونت در وبسایت هاتون هر چه بیشتر کاربران رو با این فونت آشنا کنید.