لینوکس و من

۶ مطلب در مهر ۱۳۹۳ ثبت شده است

آرامش؟ تا آرامش را چه بدانی!

یکی دو تا مطلب توی وبلاگها خوندم که در مورد iOS نوشته بودند. در مورد لذتی که "همان همیشگی" در iOS به آدم می دهد. در مورد "اعتماد"ی که میتوان به آن کرد. هیچ وقت خراب نمی شود. همیشه حاضر است. همیشه آماده است تا تو بتوانی به او اعتماد کنی. دستگاه های مختلفت بدون اینکه تو دخالتی کنی همه با هم سینک هستند...
همه ی اینها درست، اما این دست آدمها هیچ وقت لذت ماجراجویی ای را که در سیستم هایی مثل لینوکس و آندروید هست درک نخواهند کرد. هیچ وقت سورپرایز نمی شوند. هیچ وقت احساس قدرت نمی‌کنند که هر چه آنها بخواهند باید انجام شود، نه هرچه یک سیستم عامل بخواهد! هیچ وقت لذت حل مشکل را نخواهند چشید. هیچ وقت لذت ایجاد مشکل را هم نخواهند چشید. هیچ وقت نمی فهمند به اشتراک گذاشتن چیزهایی که یاد گرفته اند چقدر لذت بخش است.
هیچ وقت تماس با آدم های معمولی و فان را تجربه نخواهند کرد. هیچ وقت با تغییر دست و پنجه نرم نمی کنند. توی لاکشان برای خودشان زندگی می کنند.
 
 
درست است، اعتماد و آرامش خوب است، اما به چه قیمتی؟ به قیمت اینکه شبیه یک پیر خپل خواب‌آلوی بی‌مصرف به نظر برسیم؟ شبیه یک برده ی بی سواد؟ شبیه یک آدم خنگ که هر چه به او بگویند خوب است میگوید خوب است؟! و هیچ وقت تلاش نمیکند بفهمد خوب چیست؟
این یک مقایسه ی ساده نیست. کمی فراتر از آن است. مسئله iOs یا لینوکس یا ویندوز نیست. مسئله تفکری است که پشت اینها نشسته و ممکن است ما هر کدامشان را انتخاب کنیم.

Custom actions در thunar

مطلب قبلی رو بخونید تا با custom actions آشنا بشید. در این مطلب چیزهای دیگه ای رو میتونیم اضافه کنیم که به اختصار مینویسم:

 
پخش همه ی موزیک های درون یک دایرکتوری بوسیله deadbeef (میتونید دستور مربوط به مدیاپلیر خودتون رو جایگزین کنید)
Name: Play All Musics
Command: deadbeef %F
File pattern: *
Appears if selection contains: Directories, Audio Files
 
باز کردن دایرکتوری در ترمینال
Name: Open in a terminal
Command: exo-open --working-directory %f --launch TerminalEmulator
File pattern: *
Appears if selection contains: Directories
 
جست و جو در یک دایرکتوری با کمک catfish
Name: Search for files
Command: catfish --path=%f
File pattern: *
Appears if selection contains: Directories
 
برای چیزای بیشتر اینجا رو ببینید

تبدیل فرمت عکس ها در Thunar

Thunar فایل منیجر XFCE هست و یک امکان بسیار خوبی که داره اینه که میتونیم دستورات خودمون رو از طریق custom actions اعمال کنیم. مثلا با انتخاب فایل هایی با پسوند PNG در رایت کلیک، گزینه ای به نام convert to jpg یا هر اسم دیگه ای ظاهر بشه و عکس ما رو به فرمت jpg تبدیل کنه. 
من هر وقت از دسکتاپ screenshot میگیرم برای قرار دادن اون عکس در وبلاگ باید به jpg تبدیلش کنم تا حجمش کمتر بشه. بنابراین با این ترفند این کار به سادگی هر چه تمام تر قابل انجام هست. اما قبلش باید imagemagick رو نصب داشته باشید.
 
از منوی Edit گزینه ی configure custom actions رو انتخاب کنید. و بعد روی علامت + کلیک کنید. 
 
این مقادیر رو در محل های مربوطه بنویسید:
 
 
و در قسمت Appearance Conditions هم : 

Manjaro و یک سری تنظیمات!

تقریبا چهار ماهی بود که با Antergos کار می کردم. یکی دو بار فول آپدیت کردم و سیستم خوب کار میکرد. هیچ وقت دستم رو توی حنا نذاشت! هر چیزی که میخواستم توی مخازن Arch یا AUR پیدا میشد. تا اینکه یک بار پس از مدت زیادی تصمیم گرفتم فول آپدیت کنم که اشتباه محض بود... x-server از کار افتاد و به هر دری که زدم درست نشد.
در این زمان درسم هم تموم شد و وقت بیشتری داشتم، گفتم برم ببینم این اوبونتو ۱۴.۰۴ که این همه سر و صدا کرده چیه. اینو نصب کردیم و یکم باهاش ور رفتم، آپدیتش کردم، کاستومایزش کردم، اما همیشه یه جای کار می لنگید. مثلا سرعت یونیتی به طرز بدی پایین بود و لگ های فراوان داشت. گنوم شل هم که داغون تر از اون. XFCE نصب کردم، network manager نمیومد و کلی گشتم تا درست شد، compiz نسخه ی 0.9 بود و این نسخه چند تا باگ حل نشده داره که نمیشه ازشون صرف نظر کرد. و نسخه های 0.8 هم تحت هیچ شرایطی نصب نشدن و مشکلات dependency پیش میومد.
توی کرومیوم هم که پشتیبانی از پلاگین های خاصی من جمله flash قطع شد. باید pepper flash plugin رو نصب میکردم. نصب کردم ولی همچنان مشکل باقی موند و کامل حل نشد. یعنی ویدیوهای یوتیوب میومدن اما هیچ سایت دیگه ای کار نمیکرد.
بعد از چند روز کار کردن با اوبونتو، چند بار وقتی login میکردم دسکتاپ نمیومد. خلاصه اینکه نتونستم با اوبونتو کنار بیام و تصمیم گرفتم به همون سیستم های مبتنی بر Arch برگردم. چون واقعا دوست داشتنی تر و با شعور تر از اوبونتویی بود که یکی دو هفته باهاش کار کردم.
 
اینبار خواستم چیز دیگه ای رو امتحان کنم، رفتم سراغ Manjaro. این هم یک توزیع مبتنی بر Arch هست. اما یه تفاوت های اساسی نسبت به Antergos داره که بی شک بنظر من باعث برتری اون هست.
اول اینکه برخلاف Antergos که برای نصب شدن نیاز به اینترنت داره، مانجارو بصورت آفلاین نصب میشه.
دوم اینکه برخلاف Antergos مانجارو نسخه های مختلف برای دانلود گذاشته. یعنی نسخه ی XFCE, KDE, و ... و نسخه هایی هم داره که کاربران بصورت غیر رسمی تولید کردن.
من نسخه ی XFCE رو دانلود کردم، اولین چیزی که متوجهش میشید اینه که plymouth به صورت پیشفرض نصب هست و شما نیازی نیست که کارهای عجیب غریبی برای داشتن بوت گرافیکی انجام بدید.

باگ shellshock در یونیکس

در چند روز اخیر ظاهرا یک باگ مهم امنیتی در سیستم خط فرمان (bash) سیستم های یونیکسی (مک، لینوکس...) پیدا شده که اونطور که من فهمیدم با استفاده از اون هکر میتونه با bash کدهای مورد نظرش رو بدون وجود مانعی اجرا کنه. هنوز چند روزی از درز این خبر نگذشته که فیکس این مشکل در توزیع های مختلف لینوکس اومده.
میتونید در آرچ با آپدیت کردن بسته ی bash این موضوع رو مرتفع کنید!
این نحوه ی تستی هست که نشون میده شما آسیب پذیر هستید یا نه. این عبارت رو در ترمینال اجرا کنید:
 
env x='() { :;}; echo vulnerable' bash -c "echo this is a test"
 
اگر خروجی این بود: vulnerable this is a test یعنی اینکه شما آسیب پذیر هستید و باید بروز رسانی رو انجام بدید. اما اگه خروجی به این شکل بود:
 
bash: warning: x: ignoring function definition attempt 
bash: error importing function definition for `x' 
this is a test 
یعنی اینکه مشکل ندارید یا با آپدیت شما برطرف شده.

ساعت آنالوگ

ابزار های مختلفی برای داشتن یک ساعت آنالوگ روی دسکتاپ های لینوکس وجود داره. یکی از اونها cairo-clock هست که میتونید از مخازن AUR آرچ دانلود و نصب کنید.

 
تم های مختلفی رو میتونید از سایت gnome-look.org دانلود کنید. و اونها رو در فولدر home خودتون در این مسیر قرار بدید: 
./cairo-clock/themes
 
ابزارهای دیگه مثل screenlets, و xclock هم هستن که میتونید امتحانشون کنید.